Taalvraag: tenminste of ten minste?

  • door Tekstbureau Teksttalenten
  • 22 okt, 2017

Wanneer schrijf je ‘ten minste’ en wanneer ‘tenminste’?

In bijvoorbeeld de brochure ‘Wegwijzer AEGON beleggingsverzekeringen met Safe Systeem’ staat de volgende zin: ‘Voor het AEGON VrijetijdsPlan moet de toekomstige duur van de premiebetaling tenminste 15 jaar zijn.’ In deze zin klopt ‘tenminste’ niet: het moet ‘ten minste’ zijn. Hoe zit het precies?

Ten minste of tenminste?

Het woord ‘tenminste’ gebruik je in de betekenis van ‘althans’. Een voorbeeld:

Bondscoach Louis van Gaal verwacht de Spanjaarden tijdens het WK voetbal in Brazilië in de pan te hakken. Tenminste, als Arjen Robben fit aan de openingswedstrijd kan beginnen.

‘Ten minste’ gebruik je in de betekenis van ‘minstens’. Meestal volgt na ‘ten minste’ een getal. Bijvoorbeeld:

Bij tafeltennis speelt de service een belangrijke rol. Een tafeltennisser is bij de service verplicht de bal ten minste zestien centimeter recht omhoog op te gooien.

door Tekstbureau Teksttalenten 02 jan, 2018
Taalfouten en andere tekstuele slordigheden leiden bezoekers af van de inhoud van uw boodschap. Sterker nog: de kans is groot dat zij al na enkele seconden uw website of blog weer verlaten. Een gemiste klant betekent gemiste omzet.

Belangrijk is dat uw webteksten een goede eerste indruk van uw bedrijf, product of blog geven. Tekstbureau Teksttalenten heeft ruime ervaring met onlineteksten verbeteren. En duur hoeft dat niet te zijn:
  • Corrigeren (spelling- en consistentiecontrole): 400 woorden voor 10 euro (excl. 21% btw)
  • Redigeren (uitgebreide tekstcontrole): 250 woorden voor 10 euro (excl. 21% btw)
Heeft u bijvoorbeeld een website met vijf pagina's van elk 250 woorden? Dan redigeren wij alle pagina's voor in totaal slechts 50 euro (excl. 21% btw). Voor elke opdracht hanteren wij een starttarief van 20 euro.

Wilt u een offerte ontvangen?
Mail ons uw webteksten in een Wordbestand of mail ons de URL van uw website of blog:  info@tekstbureauteksttalenten.nl . Of stuur ons een bericht via het contactformulier op onze homepage. U ontvangt spoedig een vrijblijvende offerte.
door Tekstbureau Teksttalenten 29 dec, 2017

De knorrende kerstmaag is net tot rust gekomen, de kerstkater spint niet meer. Maar de volgende gezellige dagen zijn in aantocht. Hoe spreek je voor 31 december en 1 januari zonder spelfouten via app of mail af met vrienden en familie?

Op 31 december is het 'oudejaar', 'oudejaarsdag' en 'oudejaarsavond'. Geen gedoe dus met hoofdletters (en alle woorden zonder spaties). Ook 'oud en nieuw' krijgt uitsluitend kleine letters (en geen &-teken dus).

De dag erna wordt het iets lastiger. Als je de (feest)dag 1 januari bedoelt, gebruik je een hoofdletter: 'Nieuwjaar'. Maar let op: het is 'nieuwjaarsdag'. Is sprake van het pas begonnen jaar (bijvoorbeeld 'Ik wens jou een gelukkig nieuwjaar'), dan gebruik je een kleine letter: nieuwjaar.

Tip: deze taalkundige materie doet het doorgaans niet goed op feestjes. Je scoort er zondag om 23.55 uur vast geen punten mee. Toch: proost!

Meer taalvragen en -adviezen  

Meer taaladviezen en tips vind je in de Schrijfwijzer Compact van Jan Renkema.

Dit is een taalbericht van Tekstbureau Teksttalenten: specialist in correctie, redactie en copywriting.

door Tekstbureau Teksttalenten 24 dec, 2017
4 miljoen woorden heb ik namens Tekstbureau Teksttalenten in 2017 verbeterd. Omgerekend 16 keer de 900 pagina's van De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch en 53 keer Zijn bloedige plan van Graeme Macrae Burnet (mijn favoriete roman van dit jaar). Vanaf woensdag 27 december redigeer en corrigeer ik verder: educatieve teksten en commerciële teksten. Fijne feestdagen en een zo foutloos mogelijk 2018!
door Tekstbureau Teksttalenten 24 nov, 2017
Eind 1982 scoorden Henk Westbroek en Henk Temming van Het Goede Doel (als Henk & Henk) een hitje met hun lied 'Sinterklaas, wie kent hem niet?'. Het nummer stond tegelijkertijd met de grotere hit 'België' in de Top 40. Pepernoten, pepernoten, pepernoten, pepernoten: wie kan het refrein van de sinterklaasklassieker van de beide Henken niet meezingen? Maar waarom heet een pepernoot een pepernoot?

In het leeuwendeel van de recepten voor pepernoten ontbreekt het ingrediënt dat je daarin zeker zou verwachten: peper. Heel vroeger gebruikte men wel peper om pepernoten te maken, getuige een zestiende-eeuws pepernotenrecept: 'Eene soort van koek, uit meel met honing, suiker of stroop gemengd gebakken, waardoor gestooten peper en andere kruiderijen is gedaan.'

Maar peper was peperduur. Wie eeuwen geleden flink wat peper bestelde, kon rekenen op een gepeperde rekening. Het is aannemelijk dat men om die reden peper meestal achterwege liet als men pepernoten ging maken. De term 'pepernoot' is echter in zwang gebleven. Onder andere in sportief verband: wie bijvoorbeeld tafeltennist en niet in vorm is, raakt geen pepernoot. En ook iemand die klein van stuk is, noemen we een pepernoot.

Luister op YouTube naar  'Sinterklaas, wie kent hem niet?'

Dit is een taalbericht van Tekstbureau Teksttalenten : specialist in redactie, correctie en copywriting.
door Tekstbureau Teksttalenten 31 okt, 2017
Fair Trade, Fairtrade, fair trade, fairtrade. De Engelse term voor eerlijke handel is al decennia ingeburgerd in het Nederlands. Toch kom je op internet en in dagbladen, boeken en tijdschriften nog steeds veel verschillende schrijfwijzen tegen. In het Nederlands is er maar eentje juist: fair trade .

In de voorbeeldtekst in de afbeelding staat de spelfout fairtrade . Mooi dat men kritisch is als het gaat om in zee gaan met leveranciers, maar ook het taalgebruik kan meer aandacht gebruiken. Zeker omdat deze korte tekst nóg een spelfout bevat: fairtrade principes .

Samenstellingen met fair trade
Bij samenstellingen is het oppassen geblazen. Het groeit dan aaneen, bijvoorbeeld de woorden fairtradelogo , fairtrademerk en fairtradefestival . En in dit geval dus fairtradeprincipes .

Let bij samenstellingen op of wel of niet sprake is van klinkerbotsing . Een samenstelling als fairetrad ea vond  kent geen klinkerbotsing ('e' en 'a' botsen niet), maar fairtrad ei nformatieavond wel ('e' en 'i' botsen). Je zet dan een streepje: fairtrade-informatieavond .

Namen met afwijkende spelling
Het komt voor dat een evenement, bedrijf of organisatie een naam heeft die afwijkt van de officiële spelling. Bekend is de Week van de Fair Trade . In zo'n geval respecteer je die schrijfwijze en laat je 'Fair Trade' staan.

Dit is een taalblog van Tekstbureau Teksttalenten: specialist in correctie en redactie van teksten en teksten schrijven .
door Tekstbureau Teksttalenten 24 okt, 2017
Door Facebook kun je aardig in de nesten komen te zitten. Dat ervoer een Palestijn onlangs. De bouwvakker werd door de Israëlische politie opgepakt nadat Facebook één van zijn  berichten foutief had vertaald. Daarover bericht Kijkmagazine.nl.

's Ochtends vond de man het tijd voor een leuk kiekje. Hij fotografeerde zichzelf terwijl hij tegen een bulldozer leunde. Met een kop koffie. Die foto zette hij vervolgens op Facebook, met als onschuldige begeleidende tekst 'Goedemorgen'.

En daar ging het mis. Facebookvertaalsoftware maakte er 'Doe ze pijn' (Engels) en 'Val ze aan' (Hebreeuws) van. De politie liet de vertalingen niet checken en pakte de onfortuinlijke man direct op. Pas na uren bleek dat het een misverstand was en werd de bouwvakker vrijgelaten.
door Tekstbureau Teksttalenten 22 okt, 2017

Het aantal bedrijven dat cursussen of andere bedrijfsopleidngen aanbiedt, is de afgelopen vijf jaar gestegen (van 79% in 2010 naar 85% in 2015). Vooral het midden- en kleinbedrijf zorgt voor deze stijging. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde Onderzoek Bedrijfsopleidingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek  (CBS).

6 highlights uit het Onderzoek Bedrijfsopleidingen

  • 47% van alle werknemers neemt deel aan een cursus.
  • In middelgrote en kleine bedrijven volgen meer mannen dan vrouwen een cursus.
  • Naarmate een bedrijf meer werknemers telt, stijgt het percentage vrouwen dat aan cursussen deelneemt.
  • In de horeca en de transportsector volgden medewerkers het minst vaak een cursus.
  • Gemiddeld besteden bedrijven 1.100 euro per jaar per medewerker aan cursussen.
  • Bij 62% van de bedrijven zijn cursussen gericht op beroepsgerelateerde vaardigheden.

Goed nieuws voor medewerkers en cursusaanbieders

De stijging van het aantal cursussen of andere bedrijfsopleidngen betekent goed nieuws voor de beroepsontwikkeling van mensen op de arbeidsmarkt. Ook aanbieders van cursussen en opleidingen zullen in hun nopjes zijn met de CBS-cijfers.

Tekstbureau Teksttalenten verzorgt in opdracht van cursusinstituten en uitgeverijen de redactie en correctie van cursussen en opleidingen, van vo-niveau tot en met wo-niveau.

door Tekstbureau Teksttalenten 22 okt, 2017

Een interessant weblog over taal – om preciezer te zijn: taalverandering in het Nederlands – is Lexiton Taalbank™. Behalve nieuws over taalontwikkelingen en taaltrends vindt u hier elke werkdag een Woord van de dag . Actuele ‘Woorden van de dag’ zijn bijvoorbeeld ‘bomkaart’ en ‘jengelzone’.

Het weblog is een initiatief van Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale. Den Boon is van origine neerlandicus en literatuurwetenschapper.

In 2014 verscheen het door Ton den Boon geschreven boek Een lust voor het oog en andere Bijbelse uitdrukkingen die we dagelijks gebruiken .

door Tekstbureau Teksttalenten 22 okt, 2017
Lamme arm, stijve nek, pijnlijke pols: lezen is niet altijd ultiem ontspannen. Ben jij één van die mensen die het liefst liggend lezen? Dat weet je wat het is om met het boek op de borst langzaam met je hoofd in een te zacht kussen weg te zakken: woelen.

Nog vervelender is het als je een bril draagt, in bed of op de bank ligt en het boek alleen nog maar onder je montuur door kunt lezen. Als je in die houding überhaupt nog chocola van de zinnen kunt maken. De leesstoel lonkt dan weer.

Goed dus dat er catchy producten zijn die het leesplezier van liglezers en zitlezers een boost geven. Teksttalenten ging op zoek naar de meest opvallende snuisterijen. Het resultaat: een top zeven van leesaccessoires die lezen nog leuker maken.

1. Luie leesbril
Na een dag hard werken of studeren ben je moe. Je wilt graag nog lezen, maar ziet er tegenop om het boek omhoog te moeten houden terwijl je ligt. De fut is eruit. Dan maar gaan slapen of voor de televisie hangen? Niet nodig, want er is een bekeken oplossing: de Luie leesbril. Deze bril draait je beeld negentig graden, zodat je je boek comfortabel op schoot kunt laten rusten. Tip: lopen met de Luie leesbril op je neus kan mislopen.

2. Book seat
Een dikke pil of een e-book op een tablet lezen wordt aantrekkelijker door de Book Seat. Dankzij dit leeskussen, dat in verschillende prints en kleuren verkrijgbaar is, kun je lezen zonder daarvoor je handen te gebruiken. Het past zich aan elke ondergrond aan, vlak of oneffen. Ideaal voor in bed, op strand, in de auto of waar dan ook.

3. MARK-boekenlegger
Overdag is dit een boekenlegger zoals er duizenden zijn. Maar als het donker is, gebeurt het. Ook in bed. De MARK-boekenlegger gaat gloeien. Zonder lamp en zonder slaperig commentaar van je partner kun je daardoor onbekommerd verder lezen. Een slimme designboekenlegger van Avnish Gautam.

4. Lekker Lui Lezen Kussen
Liggend lezen: kan het nóg relaxter? Jazeker, met het Lekker Lui Lezen Kussen tegen de achterwand van je bed lig of hang je nog lekkerder. Dit kussen kun je ook gebruiken om op bed televisie te kijken, maar voor de ware boekenwurm zal dat vloeken in de kerk zijn.

5. Boekenhouder
De Boekenhouder levert jou tijdens het lezen één vrije hand op. Door de verstelbare riem aan de achterkant van de houder kun je je andere hand plaatsen en het boek eenvoudig vasthouden. Verstelbare armen houden het boek open. Dan rijst de vraag: wat te doen met de hand die geen leescorvee heeft? In elk geval handig voor koffie- en theeleuten.

6. Houten boekensteun
Less is more. Dit gaat zonder meer op voor de handige houten boekensteun van Small Foot. Je plaatst het boek eenvoudig tussen de massief houten achterwand en de speelse handjes. Een uitkomst als je bijvoorbeeld aan tafel of achter een bureau zit te lezen en liever geen lamme armen en krampende handen krijgt.

7. Ledleeslampje
Het leeslampje is de klassieker onder de leesaccessoires en mag daarom niet in deze top zeven ontbreken. De Varta LED Book Licht Leeslamp is eigentijds vormgegeven. Dit lichtgewichtledlampje past niet alleen op elk boek, maar ook op bijvoorbeeld tablets en ereaders.

© Tekstbureau Teksttalenten, 2016
door Tekstbureau Teksttalenten 22 okt, 2017

In een artikel over de Utrechtse serieverkrachter gaat het Algemeen Dagblad vandaag de mist in met een ‘zowel … als’-constructie. Juist is: ‘Zowel het OM als de verdachte had aangegeven in hoger beroep te gaan…’ Het onderwerp in de zin bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde enkelvoudige delen (OM en verdachte). Dan heeft in geschreven taal een enkelvoudige persoonsvorm (in dit geval: had) de voorkeur.

Hoe zit het dan met een zin als ‘Zowel de voetballers van Manchester United [meervoud] als coach Van Gaal [enkelvoud] hunkeren naar meer overwinningen’? Moet je daarin ‘hunkeren’ of ‘hunkert’ schrijven? Hunkeren is juist: de meervoudige persoonsvorm gebruik je als een van de delen meervoudig is of als beide delen meervoudig zijn.

Meer posts
Share by: